Vi reiser om:

måneder dager timer minutter sekunder igjen til vi drar!

lørdag 26. mars 2011

FIRE KJENDISBERLINERE

MARLENE DIETRICH: Hvis skuespilleren og sangerinnen hadde levd i dag, ville hun vært 110 år gammel. I 1930 ble Marlene Dietrich verdensberømt som Lola-Lola i Josef von Sternbergs film ”Den blå engel”. Og så dro hun til Hollywood. Da nazistene tok over Tyskland, brøt hun med sitt hjemland og ble amerikansk statsborger. Da hun kom tilbake til Tyskland i 1960, var folk sure på henne fordi hun ikke var tysk lenger. Hun ble buet ut på scenen og flyttet til Paris, men ligger begravet i Berlin. Hun har stjerne på Hollywood Walk of fame og har fått presidentens frihetsmedalje av Richard Nixon.

Her, jenter, er et kurs i hvordan man sminker seg som 1930-tallets Marlene Dietrich:



BERTOLT BRECHT: Født i 1998. Regnes som en av det 20. århundrets mest innflytelsesrike dramatikere, poeter og teaterteoretikere. Var hele sitt liv en overbevist kommunist og måtte flykte til Øst-Berlin, der han skrev hyllestdikt til statsledere. Han skrev sitt første teaterstykke i 1918, Baal, som ble satt opp i Bergen i 2003.

Han er også kjent for musikalen ”Tolvskillingsoperaen”, som er en sosialistisk, revolusjonær kritikk av det kapitalistiske samfunnet.



HERBERT VON KARAJAN: Østerriksk dirigent som regnes for å være blant tidenes beste. Han dirigerte Berlin-filharmonikerne i mange år og skal være den mestselgende innen klassisk musikk noen gang. Den klassiske musikkens Michael Jackson, altså. Han har solgt 200 milliarder. Jacko cirka 750 millioner. I 1939 gjorde han en feil på scenen. I salen satt Hitler, som ble rasende. Dessuten var han nasjonalsosialist. Etter hvert rømte ham med konen til Italia. Han vendte tilbake etter krigen. Da ble han enda mer kjent. Og han var til stede da CD-en ble lansert. De første CD-prototypene hadde opprinnelig en spilletid begrenset til 60 minutter. Denne ble hevet til 74-minutters av Karajan og noen andre, for å få plass til Beethovens niende symfoni!

NINA HAGEN: Nina Hagen (56) er en operaskolert sangerinne, kjent som punkens gudmor. Nå er jeg spent på om Lady Gaga-fans har hørt om den tyske punk-dronninga Nina Hagen? Hun var 1970-80-tallets svar på Lady Gaga.

Her synger hun i vei, hvis dere tør høre:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar