Vi reiser om:

måneder dager timer minutter sekunder igjen til vi drar!

søndag 12. juni 2011

BERLINS BYDELER

I Berlin har hver bydel sitt eget sentrum og innbyggerne lever mye i sitt kvarter – eller kiez som det heter på berlinsk.

Dette har delvis en historisk forklaring: Først i 1920 ble en rekke små kommuner slått sammen, og byen Berlin ble til. Før det hadde alle kommunene sine egne gatenavn, rådhus og regler.



MITTE er det nye Berlins hjerte. Det er denne bydelen vi skal bo i. Akkurat som det var, før andre verdenskrig først la bydelen i ruiner og senere delte den. Her finnes de fleste og beste nattklubbene, barene og restaurantene. Her har de amerikanske kaffekjedene og trendy merkebutikkene åpnet sine filialer. Her finner du Alexanderplatz, det restaurerte riksdagshuset og Brandenburger Tor. Men se opp for kvartalet rundt Hackescher Markt – her lurer turistfellene.



KREUZBERG er den mest flerkulturelle bydelen i Berlin. Hit skal vi på onsdag. Den tidligere vestbydelen bebos av en tredjedel ikke-tyske innbyggere. De fleste er tyrkere. Før muren falt var dette Vest-Berlins alternative sentrum, bebodd av husokkupanter og revolusjonsromantikere. Nå føles det mest som å vandre i et vellykket møte mellom orienten og 1800-tallets borgerlige arkitektur. Her finnes den beste dönerkebaben og langs Bergmannstrasse kryr det av hyggelige barer og secondhand-butikker. Elven Paul-Linke-Ufer, som deler bydelen i to, er populær å spasere langs.



PRENZLAUER BERG er fortsatt Berlins hyggeligste bydel, selv om den ikke er like hip som for ti-femten år siden. I årene etter murens fall var det her man skulle bo. Det var lave husleier, ungt og trendy. Bydelen ble fyllt av studenter, kunstnere og punkere med schæferhunder. Den gamle arbeiderbydelen er i stor del det bildet man har av den europeiske steinbyen. Enorme kvartaler med hus i brede gater. På tross av de små parkene som ligger spredt her og der føles naturen uhørt avleggs. I stedet kryr området av spennende og prisverdige barer, restauranter og butikker. Mange som flyttet hit i begynnelsen av 1990-tallet synes Prenzlauer Berg har blitt for middelklasse og dyrt.

Derfor har flere flyttet lengre sør til...



FRIEDRICHSHAIN som har tatt over stafettpinnen som mest alternative bydel etter Kreuzberg og Prenzlauer Berg. I kvartalene rundt Rigaer Strasse er det fortsatt mange punkere og grafittimalte hus. Halvparten av all bebyggelse i Friedrichshain ble bombet i stykker under andre verdenskrig og det ser ikke ut til at bydelen har kommet seg helt ennå. Mange tomter står tomme, og når man vandrer rundt her kan man lett få en følelse av at det er mindre enn 60 år siden krigen var over. Gjennom Friedrichshain går også den Stalin-arkitektoniske gågaten Karl-Marx-Allee som underveis bytter navn til Frankfurter Allee.



CHARLOTTENBURG var Vest-Berlins sentrum under de nesten 30 årene med muren. Vi skal hit på tirsdag. Her ligger Hard Rock Café i den store shoppinggaten Kurfürstendamm, og det store luksuriøse kjøpesenteret KaDeWe som er like stort som et helt kvartal. I de velstående borgerkvartalene nord for Kurfürstendamm bor Berlins øvre middelklasse i vakkert bevarte hus fra forrige århundre. Schloss Charlottenburg, Kong Friedrichs fru Sophie Charlottes sommerhjem, har gitt navn til bydelen.



SCHÖNEBERG er kanskje mest kjent for at det var her den amerikanske presidenten John F Kennedy sa det legendariske sitatet «Ich bin ein Berliner» fra rådhusets balkong. Og for at det var her David Bowie bodde da han fløy fra Bel Air i California til «den siste avantgardiske utposten» som han kalte det da delte Berlin. Schöneberg er også det tradisjonelle gayområdet i Berlin, og har vært det siden 1920-tallet. Karin Boye bodde her under sitt Berlinbesøk på 1930-tallet og Marlene Dietrich ble født og begravet i Schöneberg. De fleste homsestedene ligger rundt Nollendorfplatz.

MINI-BERLIN

Grådig tøff miniatyrfilm om Berlin.

EN ANBEFALING!

Prøv Google Street View. Det er kjempegøy. Du kan kjøre på kryss og tvers i Berlin med datamaskinen din.

Start med å skrive inn "Glinkastr. 5-7" på Google og velg kart. Da kommer det en rød A akkurat der hvor Cityhostel Berlin, vårt hjem i neste uke, ligger. Hvis du trykker på A-en, får du opp alternativet "Street View". Da kan du klikke litt lenger fremme i gaten, og så beveger du deg fremover. Du kan zoome, snu og løfte utsikten oppover og nedover.

Husk at bildet ikke er live. Det er det bildet som ble tatt da Google-bilen kjørte forb i akkurat her.

KJENTE STEDER I BERLIN

I skrivende stund er det bare 14 timer til vi skal dra. Og noen få flere timer med fly før vi er i byen som rommer...



BRANDENBURGER TOR
Den tyske hovedstadens eneste gjenværende port og ble bygget i årene 1788 og 1791. Denne er av stor symbolverdi for Berlin, ikke minst fordi den ble stående på grensen mellom øst og vest da byen var delt. Den gang var dette en slags ingenmannsland, men ble gjenåpnet 22. desember 1989.

Brandenburger Tor markerer østsiden og vestsiden av muren, og ligger ikke langt fra hostelet vårt.



BERLIN HAPTBAHNHOF
Berlins hovedjernbanestasjon ble åpnet sommeren 2006. Det er Europas største jernbanestasjon og den første store jernbanestasjon som er bygget i Europa på over hundre år. På en stor åpen gressslette like ved hovedbanestasjonen ligger det som antagelig er verden største fotaballsko (!) - en skulptur mange liker å klatre på.



UNDER DEN LINDEN
Dette er paradegaten mange av verdenshistoriens ledere har tråkket nedover, blant andre Napoleon, Fredrik den store, Bismarck, Marx, Lenin, Hitler, Mussolini, Churchill, de Gaulle, Eisenhover, Kennedy, Reagan, Carter, Clinton... Vi ser ikke bortifra at 10 E får gått i fotsporene til disse i løpet av uken. I dag er det masse shopping der.

Berlins gamle paradegate leder til Brandenburger Tor. Her er det masse turister, og det er en grunn til det. Går man langs gaten fra Alexanderplatz, passerer man en rekke minnesmerker. Her ligger blant annet Babelplatz der nazistene hadde sitt første bokbål, Humboldtuniversitetet der Einstein studerte, Pergamon museet, Berlins domkirke og enn så lenge – Palats der Republikk – DDRs gamle parlamentsbygning og republikkens kulturhus.

Den omstridte planen er å rive det asbestskadede huset i kobberfarget glass og i stedet gjenoppbygge et gammelt barokkslott som tidligere lå på samme plass. Etter Brandenburger Tor fortsetter avenyen hele veien til Charlottenburg, men nå med navnet Strasse des 17 juni. På veien ligger Siegessäule, et kjempemessig seiersmonument som ble reist etter den tysk-franske krigen

KARL-MARX-ALLEE
Fra Alexanderplatz østover mot Friedrichshain strekker den seg: DDRs gamle gågate, Stalinallee, eller Karl-Marx-Allee, som den heter nå. De enorme boligene er bygget etter sovjetiske modeller, og gaten har faktisk fått være Moskva på film!

Under kommunisttiden var det bare spesielt fortjente medborgere som var så heldige og få bo langs den 90 meter bedre alléen. Leilighetene var utrustet med luksus som varmt vann og heis. Langs Karl-Marx-Allee passerer man klassiske Cafe Moskau med kjempemessig mosaikk av lykkelige arbeidere overvåket av en russisk sputnik.



TV-TÅRNET PÅ ALEXANDER PLATZ
Det 365 meter høye fallossymbolet på DDR synes hvor enn man befinner seg i byen. I det nye, unge Berlin har RV-tårnet blitt et populært symbol som pryder flyers, pins og T-skjorter. Oppi tårnet er det en roterende restaurant!

Alexanderplatz er et sentralt trafikknutepunkt der vi finner den viktige Alexanderplatz stasjon, og daglig passerer mer enn 300.000 mennesker plassen. I løpet av siste del av 1800-tallet fikk plassen en viktig rolle og ble et stort kommersielt senter. Dens gullalder var på 1920-tallet, hvor den sammen med Potsdamer Platz var hjertet i Berlins natteliv.



RIKSDAGSBYGNINGEN
Nazistene satte denne i brann for å skape opprør og kaos og tilrive seg makten. Men bygningen er gjenoppbygget - med en interessant glasskuppel på taket, inkludert restaurant. Hit er det kø av turister, men vel verd å bruke litt tid på å komme inn. Glasskuppelen inneholder også et enormt speil.

Riksdagsbygningen er hus som har opplevd mye. Her raste riksdagsbrannen i 1933 som bante vei for den nazistiske maktovertagelsen, her ble den sovjetiske fanen heist i 1945 og her sitter nå det gjenforente tyske parlamentet. Fasadene er de samme som da huset ble bygd i 1894, men innsiden og den gigantiske glasskuppelen som pryder taket, er nybygget.



TILINTETGJØRELSESMONUMENTET
I 2005 ble tilintetgjørelsesmonumentet over Europas jøder sør for Brandenburger Tor innviet. Det ligger bare noen hundre meter fra vårt hostel. Monumentet, som består av 2711 diskret opplyste betongblokker som dekker en overflate på tre fotballbaner, er omdiskutert. En del synes det er for stort og andre lurer på hvorfor det bare er for jødene – hvorfor ikke for homoseksuelle, sigøynere og de som tenkte annerledes - og som også ble drept av nazistene.

Men nå står det der kjølig og historisk. Under monumentet finnes et informasjonsskontor med dokumentasjon rundt utrydningen av jødene.



WILHELMSTRASSE
Et steinkast fra Tilintetgjørelsesmonumentet ligger den gamle regjeringsgaten, Wilhelmsstrasse. Her lå nazi-Tysklands rikskansler, Goebbels propagandaministeri og führerbunkeren der Hitler tok sitt eget liv. Det eneste huset fra nazitiden som fortsatt er inntakt, er Görings Luftfartsministeri som nå huser Tysklands finansdepartement.



POTZDAMER PLATZ
Trafikknutepunktet i Berlins sentrum ligger et steinkast (et godt et) fra vårt hostel. Her møtes flere store gater. Plassen ble anlagt av kong Fredrik Vilhelm I av Preussen i 1741. Frem til 1940 var Potsdamer Platz den travleste plassen i hele Europa.

Etter krigen lå den i ruiner og ble delt av muren. Etter gjenforeningen ble plassen revitalisert, og det er bygget en rekke nye bygninger der med blant annet mange forretninger og restauranter.



KAISER-WILHELM-GEDÄCHTNIS-KIRCHE
Den ligger på Kurfürstendamm. Keiser Wilhelm II bestilte kirken for å hedre hans bestefar Wilhelm II. Byggingen av kirken tok til i 1891 og den ble ferdig i 1895. Kirken ble bombet i stykker i 1943, og kun rester av den står igjen i dag. Etter krigen ble det etter planer av Egon Eiermann bygget en ny kirke rett ved ruinene av Kaiser-Wilhelm-Gedächtnis-Kirche. Den nye kirken og ruinene av den gamle utgjør nå et minnesmerke over krigens ødeleggelser.

I området rundt er det livlig aktivitet av restuaranter, markeder, butikker med mer.



MUSEUMSØYEN
I Berlin er det over 160 museer. Flere er samlet på Museumsinsel, en øy i Spree-kanalen. Museumsinsel ble anlagt fra 1841, og her finner du Altes Museum i Lustgarten, Neues Museum, Alte Nationalgalerie, Bodemuseum og Pergamonmuseum. Disse museene viser hovedsakelig samlinger fra antikken. Museumsinsel er med på UNESCOs liste over verdens kulturarv, sånn som for eksempel pyramidene i Egypt - og Bryggen, Geirangerfjorden og Nærøyfjorder også er.



OPERAEN
Berlins flotte opera ble bygget i årene 1741 til 1743. Det var Fredrik dren store som drev frem byggingen. Da Napoleon (som muligens var en god kriger, men også noe av en surpomp, etter min mening) inntok Berlin, ble Operaen brukt som brødlager (!)for den franske armé.

Og så brant den ned i 1843, ble gjenoppbygget, ble bombet sønder og sammen i 1941, og igjen gjenoppbygget. I dag er det forestillinger her av topp klasse (Festpilldirektøren i Bergen, Per Boye Hansen, skryter konstant av dette operahuset og er alltid sinnssykt stolt hvis han får noen herfra til Bergen under Festspillene).



TYSKLANDS VAKRESTE PLASS
Gendarmenmarkt blir av mannge sett på som Tysklands vakreste plass. I dette ligger både den humanistiske historien og arkitektur og utforming. Etter 30-årskrigen hadde de fleste flyktet fra Berlin, kun 6000 innbyggere var igjen. Kongen - Fredrik den store (1712-1786) - inviterte jøder og hugenotter (franske protestanter) til å bosette seg her for å få fart på næringslivet i Berlin.



BERLIN - TYSKLANDS VENEZIA
Siden forfatteren av dette har bodd i Venezia i en måned og mener det er det vakreste sted på jord (utenom Bergen), stiller man seg noget tvilende til denne beskrivelsen, da man mener Venezia er helt unik.

Men ok: Det er mye vann rundt Berlin - og i byen. Landwehrkanal går tvers gjennom Berlin, på samme måte som Spree.

Berlin er en av Europas største innlandshavner. Angivelig skal det være flere elver og kanaler her enn i Venezia, men det tror altså ikke denne forfatteren
noe særlig på.

Men dere må lære dere dette:

SPREE
er navnet på elven. Spree går tvers igjennom Berlin, og like ved hovedbanestasjonen er det anlagt et lant område med restauranter og grønne plener ut mot elven. Her får du tilnærmet sydenstemning, men bading frarådes, med mindre det er i bassengene som er laget i tilknytning til elven, men som ikke innholder det forurensede elvevannet.

EAST SIDE GALLERY
Man kan se rester av muren flere steder i Berlin. Best gjør man det ved East Side Gallery der ulike kunstnere har pyntet en 1,3 kilometer lang mur. Et hundretalls malerier rommes i det som anses å være verdens største utegalleri.

CENTRUM JUDAICUM
På turistfylte Oranienburgerstrasse forenes barer, butikker og prostituerte med Berlins gamle Synagoge. Den restaurerte bygningen med sin forgylte kuppel synes nesten over hele byen når solen skinner.

Utenfor patruljerer bevæpnede vakter. Inne ligger Centrum Judaicum som har dokumentert det pulserende jødiske livet i Berlin før utryddelsen. Her finnes det innimellom også andre utstillinger om jødedommen i Tyskland.



OLYMPIASTADION
Den monumentale idrettsarenaen ble bygget før Hitlers propaganda-OL i 1936 (se filmen under). Her ble Leni Riefenstahls Den store olympiaden spilt inn og her skrev den svarte amerikanske friidrettsstjernen Jesse Owens historie da han tok fire OL-gull. Arenaen ble ombygd før fotball-VM i Tyskland i 2006.



CHECKPOINT CHARLIE
Midt i gaten, noen kvartaler nedenfor vårt hostel, står fortsatt det gamle sjekkpunktet fra den kalde krigens dager. Nå som et minnesmerke. Muren gjennom Tyskland i den kalde krigens tid, fortsetter å fascinere folk. Det meste av det forhatte stengsel er borte, men ved Checkpoint Charlie kan du fornemme hvordan livet var da familier stod på hver side og vinket til hverandre, hvordan soldater skjøt og drepte, og hvordan mennesker ble smuglet fra øst til vest. Her finner du Mauer Museum med utstillinger, film og innblikk i hele denne historien. Dit skal vi på fredag!

Checkpoint Charlie i Friedrichstrasse 43-45 var for en hel verden selve symbolet på frihet, til tross for at punktet var sterkt bevoktet av øst-tyske soldater på den ene siden og NATO-soldater på den andre. Å komme seg gjennom her var umulig uten alle tillatelser og papirer i orden. I hvert fall fra øst mot vest.

Den berømte vaktboden er gjenoppbygget midt i Friedrichstrasse, og for å gi inntrykk av en forgangn tid står det soldater der og passer på. Riktignok blir du ikke spurt om verken passerseddel eller pass, og biler går fritt i begge retninger.

Men skuespillet er en del av det å vise tilreisende litt av hvordan det var helt frem til muren revnet og det originale Checkpoint Charlie fjernet 22. juni i 1990.
På taket av vakthuset er det igjen reist to store plakater. På østsiden bildet av en østtysk soldat, på vestsiden bildet av en amerikansk soldat. Og til og med skiltet med påskrift i fire språk: "You are now leaving the American sector" er satt opp igjen.

BERLIN ANNO 1936

Sommer-OL 1936 ble avholdt i Berlin i 1936. Tyskland ble klart beste nasjon. Norge tok ett gull i skyting og tredjeplassen i fotball ved det legendariske «Bronselaget».

Her er en nostaligisk, tysk skrytefilm fra dette året. Den er på tysk, men det er gøy å se selv om man ikke forstår hva de sier.